R
Gratis verzending vanaf 50 euro
R

Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

R

Gratis mini bij bestellingen vanaf 75 euro

Gebruik je nog steeds chemische zonnebrand crème?

Het voorjaar met lekker weer en meer zon zit er weer aan te komen. Hè, lekker, kunnen we weer wat meer naar buiten. Maar pas ook op. Zo’n verraderlijk zonnetje is wel heerlijk om in te vertoeven, maar onze winterhuidjes zijn nog niet veel gewend en dus kunnen we snel verbranden.

Tijdig zonnebrandcrème smeren, voorkomt veel ellende. Maar gebruik jij nog steeds chemische zonnebrand? Nee, toch…?

Kijk, achter die chemische zonnebrandcrèmes zitten voornamelijk grote bedrijven met slimme pr-bureaus die heel erg goed weten, hoe ze zonnebrandproducten moeten promoten en ook hoe ze moeten omgaan met de negatieve publiciteit rondom chemische uv-filters.

Euh.., negatieve publiciteit over chemische uv-filters?? Ja! Oordeel zelf, dit artikel gaat erover…

Er is een groot verschil tussen natuurlijke fysische zonnefilters (in eerlijke natuurlijke zonnebrandcrème aanwezig) en chemische zonnefilters.

Fysisch:
Een fysische (of minerale) zonnefilter bestaat uit anorganisch materiaal zoals zinkoxide.
Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Deze minerale UV-filter blijft op de huid liggen en reflecteert de UV-stralen. Het vormt dus een soort beschermingsschild, gelijk aan een steen. Hierop heeft UVA en UVB straling ook geen effect.

Chemisch:
In overige zonnebrandproducten worden chemische filters verwerkt. Weet dat dit zeer ingenieuze bewerkte ingrediënten zijn, die je huidbarrière binnen dringen en hier een filter vormen. UVA en UVB straling worden geabsorbeerd, omgezet in warmte-energie en afgevoerd via de huid. Met allerlei bijwerkingen tot gevolg zoals zonneallergie of hormoonverstoring.
Weet dat er naast de filters veel extra chemische ingrediënten nodig zijn om een zonnebrandcrème vlug te laten intrekken, niet te laten plakken en geen filmlaag achter te laten!

 

 

Als je kijkt naar chemische cosmeticaproducten in het algemeen, dan worden juist in chemische zonnebrandcrèmes veruit de meeste chemische ingrediënten verwerkt.

Chemische uv-filters hebben vaak een hoge giftigheid, een hoge huidpenetratie, zijn hormoonverstorend en kunnen zorgen voor huidallergieën. Maar ja, wij hebben geen slim pr-bureau, maar gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van de meest gebruikte uv-filters. We zochten de feiten voor je op, die je natuurlijk ook zelf kunt checken.

Het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van voedsel, medicijnen en cosmetica controleert. In 2019 en 2020 deden zij onderzoek naar wat er gebeurt met uv-filters in je lichaam, nadat je je hebt ingesmeerd. Het blijkt dat alle populaire chemische uv-filters in je lichaam worden opgenomen en zelfs nog weken later zijn terug te vinden op de huid en in het bloed! Alleen de minerale uv-filters zinkoxide en titaniumdioxide kregen het label veilig.

Maar ook het milieu heeft last van de chemische uv-filters en conserveringsmiddelen. Sommige uv-filters kunnen door koraal worden opgenomen. Omdat het uv-licht geabsorbeerd wordt, kan het koraal binnen een paar uren verbleken.
Experts op het gebied van het koraal adviseren niet-nano zinkoxide als de meest koraalvriendelijke uv-filter. Niet voor niets worden op steeds meer stranden schadelijke zonnebrandcrèmes verboden!
Ook vissen, mosselen en algen hebben last van de chemicaliën in zonnebrandcrèmes. Bij vissen kan het bijvoorbeeld de vruchtbaarheid beïnvloeden en bij algen kan het de groei in gevaar brengen.

De Amerikaans organisatie EWG (Environmental Working Group) verzamelde alle onderzoeken naar de verschillende uv-filters en kwam samenvattend met een tabel (zie foto). De resultaten spreken voor zich, daar komt geen pr-bureau tussen… (alhoewel, ze proberen het natuurlijk toch…)

Dus, wees lief voor jezelf, je dierbaren en het milieu, skip onmiddellijk die chemische uv-filters en stap over op veilige en gezonde minerale filters zoals niet-nano zinkoxide, die je terugvindt in eerlijke natuurlijke cosmetica zoals de sunscreens van KRAEM.

Een bron: https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/

Overige berichten

COVERSTORY IN VAKTIJDSCHRIFT DE BEAUTYSALON

KRAEM op de cover! Deze maand pronken onze producten op de cover van het vaktijdschrift 'De Beautysalon'. In een twee pagina's groot artikel over KRAEM wordt onze visie en werkwijze volledig uitgelicht.      Klik hieronder voor het volledige artikel!...

Lees meer
Is jouw huid ook droger door het vele binnen zitten?

Is jouw huid ook droger door het vele binnen zitten?

Gebruik dan met enige regelmaat een gezichtsmasker! Door regelmatig een gezichtsmasker te gebruiken zal je huidconditie sterk verbeteren. Het zorgt ervoor dat een droog, trekkerig gevoel, schilfers en/of roodheden verdwijnen. Een gezichtsmasker geeft de huid een...

Lees meer
Twee belangrijke plantaardige oliën uit Duindoorn

Twee belangrijke plantaardige oliën uit Duindoorn

Ben je wel eens naar Zeeland geweest? Dan zal het je zijn opgevallen dat de duinen grotendeels bedekt zijn met Duindoorn (Hippophae Rhamnoides) struiken. En dat is geen toeval. De Duindoorn wortelt zowel verticaal als horizontaal. Daarmee is de struik in staat om het...

Lees meer
Gebruik jij af en toe een peeling?

Gebruik jij af en toe een peeling?

Wist je dat de huid in jouw gezicht overdag veel te verduren heeft? Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan het weer en aan luchtvervuiling. En bij vrouwen ook nog aan make-up. Een peeling is een handig hulpmiddel om jouw huid tot diep in de poriën te reinigen en...

Lees meer