R
Gratis verzending vanaf 50 euro
R

Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

R

Gratis mini bij bestellingen vanaf 75 euro

Paraffineverslaving

Een paraffineverslaving is zoals elke verslaving. Men kan of wil niets anders meer gebruiken. Dus blijft men doorgaan met het smeren van minerale olie. Ingrediënten uit minerale olie in cosmeticaproducten zijn bekend als Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil en vaseline.

Wat is minerale olie?

Minerale olie is een bijproduct van de petroleumindustrie en wordt onder andere gebruikt als grondstof voor kaarsen en als brandstof voor lampen en lantaarns.
Ook wordt minerale olie veelvuldig toegepast in synthetische cosmetische producten. Het heeft de eigenschap om als een film op de huid te blijven liggen en sluit de huid volledig af. Voordeel hiervan is dat vocht in de huid behouden blijft.

De lijst met nadelen van minerale olie is helaas wat langer:
Omdat de huid is afgesloten kunnen afvalstoffen van de huid niet worden afgevoerd en voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren kunnen niet door de huid worden opgenomen.
Onze natuurlijke huidvetten (talg) worden opgelost. Huidvet is van belang voor een gezonde en soepele huid.
Calcium kan niet uit de huid: Verdampend calcium ‘signaleert’ aan de huid dat er nieuwe talg aangevoerd moet worden. Omdat dit niet langer gebeurt, worden de huidfuncties uitgeschakeld. De huid wordt lui.

Zodra men stopt met het smeren van minerale olie, gaat de huid droog aanvoelen (er wordt namelijk geen talg aangemaakt!). En in plaats van dat de huid voorzien wordt van vocht en huideigen voedingstoffen (zoals essentiële vetzuren), grijpt men liever terug naar de producten met minerale olie. Het duurt zeker een maand tot zes weken om van deze paraffineverslaving af te komen.

Bij lippenbalsems waarin minerale olie is verwerkt, is het effect van paraffineverslaving het meest voelbaar. De huid wordt afgesloten, er is geen toevoer meer van talg. Men smeert lippenbalsem en zodra deze weg is, voelen de lippen weer meteen droog aan. Men smeert weer, steeds vaker, steeds meer… Er zijn veel mensen die ook in de zomer lippenbalsem met minerale olie gebruiken, omdat ze niet meer uit de vicieuze cirkel komen.

Mensen die jarenlang minerale olie hebben gebruikt, doen er vaak twee maanden over om de huid te ontgiften en weer in een natuurlijke balans te brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes of irritaties omdat de huidfuncties weer moeten worden opgestart. De huid heeft namelijk tijd nodig om een gebalanceerde talgproductie op gang te brengen. De verwaarloosde huid moet wennen aan een goede verzorging en moet gestimuleerd worden om zelf weer talg te produceren.

Mensen met een paraffineverslaving willen vaak niet door dit herstelproces van de huid heen. Men ervaart namelijk tijdelijk dat de huid er (nog) slechter gaat uitzien en men begrijpt niet, dat dit noodzakelijk is om er weer een mooie en gezonde huid voor terug te krijgen. Mensen die hier niet doorheen willen, grijpen na enkele dagen / weken terug naar de producten met minerale olie.

Alleen de doorzetter wordt uiteindelijk beloond met een huid die niet glimt, schoon en rustig is en goed verzorgd wordt met de juiste (natuurlijke) huidverzorgende producten.

Overige berichten

COVERSTORY IN VAKTIJDSCHRIFT DE BEAUTYSALON

KRAEM op de cover! Deze maand pronken onze producten op de cover van het vaktijdschrift 'De Beautysalon'. In een twee pagina's groot artikel over KRAEM wordt onze visie en werkwijze volledig uitgelicht.      Klik hieronder voor het volledige artikel!...

Lees meer
Gebruik je nog steeds chemische zonnebrand crème?

Gebruik je nog steeds chemische zonnebrand crème?

Het voorjaar met lekker weer en meer zon zit er weer aan te komen. Hè, lekker, kunnen we weer wat meer naar buiten. Maar pas ook op. Zo’n verraderlijk zonnetje is wel heerlijk om in te vertoeven, maar onze winterhuidjes zijn nog niet veel gewend en dus kunnen we snel...

Lees meer
Is jouw huid ook droger door het vele binnen zitten?

Is jouw huid ook droger door het vele binnen zitten?

Gebruik dan met enige regelmaat een gezichtsmasker! Door regelmatig een gezichtsmasker te gebruiken zal je huidconditie sterk verbeteren. Het zorgt ervoor dat een droog, trekkerig gevoel, schilfers en/of roodheden verdwijnen. Een gezichtsmasker geeft de huid een...

Lees meer
Twee belangrijke plantaardige oliën uit Duindoorn

Twee belangrijke plantaardige oliën uit Duindoorn

Ben je wel eens naar Zeeland geweest? Dan zal het je zijn opgevallen dat de duinen grotendeels bedekt zijn met Duindoorn (Hippophae Rhamnoides) struiken. En dat is geen toeval. De Duindoorn wortelt zowel verticaal als horizontaal. Daarmee is de struik in staat om het...

Lees meer