Ben je wel eens naar Zeeland geweest?
Dan zal het je zijn opgevallen dat de duinen grotendeels bedekt zijn met Duindoorn (Hippophae Rhamnoides) struiken. En dat is geen toeval. De Duindoorn wortelt zowel verticaal als horizontaal. Daarmee is de struik in staat om het losse duinzand vast te houden en erosie te voorkomen. Duindoorn kan ook goed tegen de zouthoudende wind uit zee en is bestand tegen langdurige droogte. Om verdamping te voorkomen is de duindoorn bekleed met stervormige schubjes. Deze schermen de struik af van directe zonbestraling. Ze zijn met lucht gevuld en geven de struik de grijs-zilverachtige kleur.
Duindoorn is tweehuizig, dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. En natuurlijk dragen alleen de bevruchte vrouwelijke planten bessen.
Deze bessen worden door veel trekvogels gegeten. Ze zijn precies rijp in de tijd dat duizenden lijsters en andere zangvogels de duinen passeren op weg naar hun overwinteringsgebieden. De extra energie die de bessen geven, hebben ze dan hard nodig. Ook zorgen de vogels voor verspreiding van het zaad.
Maar ook voor ons is Duindoorn zeer waardevol!
De uit het vruchtvlees van de bessen gewonnen olie is buitengewoon vitaminerijk (bevat 7x meer vitamine C dan een sinaasappel) en wordt gebruikt bij allerlei huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, maar ook bij verbranding door de zon en wondgenezing.
En ook uit de zaden van de bessen kan een vette olie worden gewonnen met een heel ander vetzuursamenstelling dan de olie uit het vruchtvlees. Deze olie absorbeert snel en activeert de vorming van collageenvezels. Ideaal dus voor de rijpe huid omdat het zorgt voor een langdurige versteviging van de huid. Werkt ook ontstekingsremmend.
Deze twee waardevolle oliën worden bij KRAEM hoofdzakelijk verwerkt in de huidverzorgende producten van de ENERGY productlijn.